Devon Rex

Denk je eraan om een Devon Rex in huis te nemen? Zorg dan dat je goed geïnformeerd bent. Devons zijn niet geschikt voor mensen met een druk leven die een kat willen die zichzelf vermaakt. Een Devon heeft aandacht nodig en bemoeit zich met alles wat er in huis gebeurt.

Uiterlijk

De Devon Rex heeft een sprookjesachtig uiterlijk. Met zijn brede gezicht en gespierde lichaam doet hij eerder denken aan een elf, dan aan een normale huiskat. De vacht van de Devon Rex is zeer kort en gekruld of gegolfd, met vaak weinig beharing op de buik en hals. De gekrulde vacht is het gevolg van een recessief verervende vachtmutatie. Devon kittens zijn doorgaans praktisch kaal; het duurt vaak tot drie jaar voordat de vacht zich volledig heeft ontwikkeld.  Devon Rex katten hebben een slank lichaam met een brede borst, lange slanke poten en een lange staart. Het kopje heeft grote ovale ogen en grote laaggeplaatste oren, de hals is lang en slank. Alle vachtkleuren komen voor.

Karakter

Devon Rex katten zijn erg gericht op mensen en hebben dan ook veel aandacht nodig. Door deze sterke mensgerichtheid kunnen ze gemakkelijker kunstjes leren (zoals apporteren van propjes, pootjes geven, etc.) en hebben ze een intelligent voorkomen. Ze zijn erg speels en hebben een zachtaardig karakter. Devon Rexen zijn geschikte gezinskatten en gaan goed samen met andere katten, honden en kinderen. Soms worden ze gekscherend ‘de kruising tussen kat, hond en aap’ genoemd. Toch is de aanschaf van een Devon iets om goed over na te denken: de dieren worden snel ongelukkig als ze onvoldoende aandacht krijgen. Ook is de Devon Rex geen kat om buiten te laten lopen in stedelijk gebied. Niet alleen zijn ze kwetsbaar in het verkeer (zoals alle dieren) en vallen ze bijzonder op door hun uiterlijk, door hun karakter zijn ze ook zo meegaand dat ze eenvoudig te stelen zijn. Ze stappen moeiteloos bij een onbekende in de auto. Een Devon Rex is daarom vooral aangewezen als ‘binnenkat’ bij echte liefhebbers. De meeste fokkers verkopen Devons ook alleen aan mensen die tenminste twe katten in huis nemen, zodat het dier verzekerd is van een speelkameraad.

Herkomst

Beryl Cox uit Devonshire las een krantenartikel over de Cornish Rex, de gekrulde katten uit Cornwall. Het toeval wilde dat bij haar ook een gekruld katertje was geboren die zij Kirlee genoemd had. Kirlee was in 1960 geboren uit een normaal behaarde boerderijpoes. Waarschijnlijk was zijn vader de kater met gekrulde vacht, die zij wel eens bij de tinmijnen zag rondzwerven. Zij nam contact op met de fokkers van het Cornish Rex katertje, dat op de bij het artikel behorende foto stond. Deze overtuigden Beryl Cox om het katertje aan hen af te staan, zodat zij hem konden gebruiken in hun fokprogramma. Het werd echter een teleurstelling toen uit Kirlee met een aantal hybride en gekrulde Cornish Rex poezen alleen gladharige kittens geboren werden. De Rexen uit Cornwall en Kirlee bleken uit verschillende mutaties te zijn ontstaan. Er werden toen twee verschillende fokprogramma’s opgesteld, de Cornish Rex, toen nog gewoon Rex genaamd, heette toen Rex gene 1, de Devon Rex, werd Rex gene 2 genoemd. Vanwege het geringe aantal katten dat voor de fok beschikbaar was, zijn afstammelingen van Kirlee met de Cornish Rex poezen zowel voor de fok van de Cornish Rex als voor de fok van de Devon Rex gebruikt. Álle Devon Rexen hebben daardoor ook Kallibunker (de stamvader van de Cornish Rexen) in hun afstamming. En de meeste Cornish Rexen hebben ook Kirlee als voorvader. Daarna werd voor de opbouw van het ras gekruist met Britse korthaar katten, Burmezen, Perzen en Siamezen. Met deze uitkruisingen werd tevens een breed scala aan kleuren en vachtpatronen toegevoegd aan het ras.