Column

Pernod, Cootje en Beer werden bekend in Vlaanderen door hun wekelijkse column in Dag Allemaal, het grootste familiemagazine van België. Sinds het begin van 2018 verschijnen  verhalen over Cootje en Beer ook in het Nederlandse kattenmagazine Majesteit. Hieronder vind je alvast een paar van die verhalen.

Buurman Nee…

Naast ons woont een oude heer. Hij heeft geen benul van wat ik doe en hij leest deze column nooit, dus ik kan het opschrijven: het is een brompot. Zijn lievelingswoord is ‘nee’. Ik kan overweg met brompotten, dat doe ik al sinds mijn prille jeugd. Ik draai daar mijn hand niet voor om. En dus zwaai ik regelmatig naar hem. Meneer Nee bekijkt me dan fronsend. Zelfs als ik alleen ‘goedemorgen’ zeg, vindt hij het al onzin. Bij Buurman Nee komt zelden iemand over de vloer, want hij is niet het type dat zegt: ‘Kom gezellig koffie drinken, dan kunnen we wat bijpraten’.

Maar dan tref ik hem op een mooie lenteavond naast zijn openstaande tuinpoort. Achter hem zie ik de donkere diepten van een prachtige lap groen. Buurman Nee heeft geen kans om zijn lievelingswoord te zeggen, ik babbel mezelf de tuin in. Het is duidelijk dat dit stukje aarde alle aandacht krijgt die het nodig heeft. Ik loop over van enthousiasme bij de aanbik van de schitterende oude bomen. Op het gezicht van Meneer Nee zie ik een schaduw van een glimlachje. Of vergis ik me? Ik babbel een paar minuten over al wat groeit en bloeit. De volgende ochtend stop ik een kalender met natuurfoto’s van Pernod en Cootje in zijn brievenbus. Daarna keert Buurman Nee terug naar zijn fabrieksinstellingen: hij blijft weer weken stil. Rolluiken optrekken doet hij al jaren niet meer.

En dan wordt het mei. In mei werd Cootje geboren, nu al vijf jaar geleden. Ik weet het: kattenverjaardagen vieren is het toppunt van frivoliteit. Maar het is ook een tegengif voor al wat zuur en boos is in deze wereld. Een kattenverjaardag vieren helpt, als de krant vol staat met sombere berichten. En als moederdag gevierd word zonder dat er een moederwang is om te kussen. En dus wordt Cootje overladen met lieve wensen. Via de post. Via Facebook en Instagram. Ik glimlach bij elke groet en elk duimpje. De wereld loopt over van mensen die zien dat de kleine gebaren een kracht hebben die de grote ellende overtreft.

Aan het einde van de dag zie ik opeens dat er een kaartje onder de voordeur is geschoven. Een dichtgeplakt envelopje. Ik neem het verwonderd op van de vloer en scheur het open. ‘Proficiat voor Cootje. Van René’. Buurman Nee.

O, mijn hart, mijn hart!


Hoogtewerker…

De eerste lentedagen breken aan en het geluk is aan mijn kant: ik werk in de Ardennen aan mijn nieuwe boek. De tuin lonkt naar Pernod en Chatblis. De zon schijnt volop en er ritselt van alles onder de dode bladeren. Pernod is geen avonturier. Zijn jeugdig bravoure is allang uitgedoofd en nu vindt hij alles eng en griezelig. Zijn eerste uitstap op het terras komt abrupt tot een einde als er een hommel passeert. ‘Help! Levensgevaar! Ik moet naar binnen! Opzij!’ Daarna heeft hij een half uur meditatie en een paar brokjes nodig voor hij een nieuwe excursie aandurft. Dan blaft er een hond een paar kilometer verderop en weer volgt een sprint naar de veiligheid van het dubbele glas. Chatblis daarentegen…

Mijn meisje bijt in het leven en in de lente. En dus trekt ze enthousiast de wijde wereld in. Als ik de deur voor haar open, betreedt ze het terras en neemt de tuin nauwkeurig in zich op. Dan, uit het niets, trekt ze een sprint. Een Olympische sprint tot achterin de tuin. Bij de haag aangekomen rent ze verder, maar nu vertikaal, recht tegen de stam van de oude beuk omhoog. In minder dan 10 tellen, zit ze metershoog boven de grond. Lap.

Chatblis heeft al op daken gezeten, in dakgoten, in de kersenboom. Het is een echt hoogwerkertje. Je zou dus denken dat ze inmiddels weet: omhoog is veel makkelijker dan omlaag. Maar nee. Ze is hardleers. Dat heeft mogelijk te maken met het feit dat ze nog een andere oplossing weet om uit de problemen te raken: ‘Help’ roepen met haar meest zielige stem.

Ladders blijken te kort. Klimmen ondoenlijk. Het duurt dus een halve ochtend voordat ik een jammerende Chatblis naar beneden heb gebabbeld. Begrijpe wie kan, maar ze moet eerst een stukje verder omhoog klimmen, voordat ze naar beneden kan komen. En dat is een zeer ingewikkeld manoeuvre voor een meisje met een rechtlijnig kattenbreintje. Mijn man en Pernod kijken hoofdschuddend toe vanachter het glas. Mijn mannen zijn een grote hulp in dergelijke situaties.

Als je mij nu even wilt excuseren? Ik ga mijn uitgever bellen om te laten weten dat het mijn nieuwe boek een dagje later klaar zal zijn…


Dit verhaal komt uit het boek ‘Poeslief’. Meer lezen? Dat kan! Elke week in Dag Allemaal. Of zes keer per jaar in het kattenmagazine Majesteit. Of in één van de acht Miauwkesboeken. Wil je luisteren naar een verhaal over Pernod en Cootje? Klik dan hier!

13 gedachten over “Column

  1. Nu leer ik ook het andere poes-lief-engelenmeisje kennen, een even grote deugeniet als Cootje. Zijn meisjes grotere durf-allen dan jongens ?😻

  2. Zo herkenbaar, het klaaglijk gezang in de auto….de heenrit op weg naar de jaarlijkse prik. De terugweg, moe en schor van nare emoties vallen oogjes en snaveltjes😄dicht😻.

  3. Toch schitterend. Het is net of Cootje weet dat dit je favoriete ‘huisdier’ is, want in een gezond huis wonen tientallen spinnen. Gelukkig voor jou Veronique, kom je ze niet altijd tegen…

Geef een reactie