Media

Het Miauwkesleger groeit elke dag. Ook de media krijgen dat langzamerhand in het oog. Dat resulteert in interviews en gesprekken in talkshows. Op deze pagina kun je zien wat er zoal verscheen in de pers.

VRT, talkshow Van Gils en gasten

 

Humo

Interview Humo, februari 2018

DIERENLIEFDE VERONIQUE PUTS

Al vijf jaar lang schrijft Veronique Puts wekelijks over haar katten in de Dag Allemaal-column ‘Miauwkes’. Daar zijn een heuse internetcommunity, zes boeken en de Miauwkes Award (uitgereikt door minister van Dierenwelzijn Ben Weyts aan iemand die zich belangeloos inzet voor zwerfkatten) uit voortgevloeid. Naast haar katten durft ook haar man Geert Hoste weleens te spinnen in haar schoot.  
VERONIQUE PUTS «Ik heb al heel mijn leven katten. Momenteel heb ik twee Devon Rex katten, Pernod en Cootje — een afkorting voor Little Miss Côtes du Rhône. Al m’n katten krijgen namen die naar wijnen verwijzen. Volgens mij is die liefde aangeboren. De eerste versjes die ik ooit voor mijn moeder geschreven heb, gingen altijd over katten. Ik vind katten zeer elegant en mooi, al ben ik vooral hun karakter gevallen.»
HUMO Omdat ze meer solitair leven dan pakweg honden?
PUTS «Enkel mensen die katten niet goed kennen, beweren dat. Ik vind katten zéér trouw en aanhankelijk. Je moet een kat alleen goed observeren om hem te kunnen lezen. Hun gedrag is minder voor de hand liggend dan dat van een hond: ze kwispelen niet en reageren niet onmiddellijk op commando’s. Maar mijn grootste vriendschappen in mijn leven zijn met katten geweest.»
HUMO Groter dan die met mensen?
PUTS «Als je ’t puur over vriendschap hebt, wel. Ik wil niet afdoen aan menselijke vriendschap en ik weet dat het verleidelijk is om menselijke gevoelens te projecteren op katten, maar volgens mij is er een groot gebied waar tussen mens en kat een werkelijke connectie bestaat. Je kunt geen ruzie maken met een kat. Katten vellen geen oordeel: ze zijn een zwijgende compagnon de route. Ik breng tijd door met mijn katten die ik niet met mensen doorbreng: daardoor zijn we erg close. Ik fotografeer en teken ze en schrijf erover: de kat is mijn muze en mijn onderwerp. Als je met een artistiek project bezig bent, is het cruciaal om je te kunnen focussen. Daar helpt een kat bij, vind ik: ze leren me om in het nu te leven.. Ze houden ook de humor erin: als ze plots op je toetsenbord gaan liggen om te tonen: ‘Nu ben ik aan de beurt!’, werkt dat ook een beetje therapeutisch. Mijn atelier zonder kat, dat functioneert totaal niet.»
HUMO De band tussen hond en mens bestaat al 36.000 jaar, maar hoe zit het met het domesticatieproces van de kat?
PUTS «De domesticatie van de kat dateert nog maar van de vorige eeuw. Tot die tijd hadden katten een functie: ze moesten bijvoorbeeld het ongedierte op de boerderij vangen. Pas begin vorige eeuw was er kattenvoer te koop: tot dan werd een kat niet gevoederd. Een kat zorgde voor zichzelf en leefde rond huis en haard omdat ze daar misschien warmte en muizen konden vinden, maar echt met katten leven zoals wij nu doen, is iets heel recents. En groeiend.»
HUMO Hun aanhankelijkheid zal dus alleen maar toenemen?
PUTS «Zeker. Je ziet dat al bij raskatten die puur op karakter gefokt worden: het wilde element verschuift steeds verder naar de achtergrond. Ze zeggen dat je vijf generaties volledig tamme huiskat nodig hebt om tot een volledig gedomesticeerd dier te komen. Dat is bijna niet haalbaar: katten lopen vaak buiten en worden telkens weer  bezwangerd door een vreemde kater tegen waar toch weer wat zwerfkat inzit. Maar laat dit geen pleidooi zijn voor raskatten: ik heb katten uit asiels gehaald en alle mogelijke kneuzen in huis gehaald, en het waren fantastische compagnons. Allemaal, stuk voor stuk.»
HUMO Worden mensen net niet aangetrokken door de wilde natuur van de kat?
PUTS «De meeste mensen vinden het toch vrij gruwelijk wanneer hun kat komt binnenwandelen met een half levende muis in z’n bek, hoor. Sommige mensen willen zelfs dat hun kat vegetariër wordt. Maar dat mag je absoluut niet doen: een kat heeft vlees nodig. Een muis is voor een kat wat een antilope voor een leeuw is.
»Ik denk dat juist de aaibaarheid van de kat een grote aantrekking uitoefent: hun zachtheid is fysiek ontzettend aangenaam. Niet enkel hun vacht is zacht: de kat zelf voelt aan alsof haar skelet van rubber is. En ze spinnen: je kunt hóren dat ze je aanrakingen aangenaam vinden.»
HUMO Je wijdde verschillende columns aan het rouwproces van Pernod nadat je vorige kat Chatblis overleden was: hoe rouwen katten?
PUTS «Je kunt hun emoties natuurlijk niet vertalen naar menselijke emoties, maar ik zag duidelijk een gedragsverandering. Pernod heeft nachtenlang door het huis lopen zoeken en miauwen — hij sliep altijd samen met Chatblis. Hij begon zich ook zodanig obsessief te likken dat hij er een rauwe plek op z’n borst aan overhield. Hij at niet genoeg en wilde alsmaar opgetild worden. Dat heeft een hele tijd geduurd, tot ik Cootje erbij gehaald heb: daarna heeft zich dat hersteld.
»Katten houden niet van verandering: ze vinden het al niet leuk als je een zetel verplaatst. Als je nieuwe buren krijgt wier hond de hele dag loopt te blaffen, dan krijgt je kat daar stress van. Ze beginnen dan bijvoorbeeld te plassen naast de kattenbak, waarop hun baasjes ze dan vaak naar het asiel brengen, omdat ze niet snappen waar die gedragsverandering plots vandaan komt.»
HUMO Heb je ook wat met pakweg honden?
PUTS «Ik ken ze veel minder goed, maar ik zie het toch wel gebeuren dat ik ooit eens een hondje in huis haal. Ik vind alle dieren fantastisch: zet mij oog in oog met een konijn of met een biggetje, en de vonk springt ook over. Ik heb als kind jarenlang een tamme gans gehad: dat was m’n beste vriendin.
»Dieren zijn fantastische wezens die een grote puurheid hebben, en een vermogen om in het nu te leven en jou in het nu te halen of te houden. Hun weerloosheid weet mij ook enorm te raken. Dat is ook wat mij verschrikkelijk tegenstaat als mensen niet goed zijn voor dieren. Als je iets verwaarloost of mishandelt dat zo open en kwetsbaar is: vreselijk.»
HUMO In ‘Café Corsari’ vertelde je man enkele jaren geleden dat je je katten boven hem zou verkiezen, mocht hij je voor de keuze stellen.
PUTS (lacht) «Ik zie het zo: als iemand mij zou willen scheiden van m’n katten, dan ziet die mens mij niet graag. Mijn katten en ik zijn onafscheidelijk. Pas op, mijn man en de katten evenzeer, hoor. Hij heeft hele theaterprogramma’s geschreven met een kat in z’n hoodie. Die kattenliefde heeft er bij hem evenwel niet altijd ingezeten: hij heeft het via mij gekregen.»
HUMO Vind je soms dat je liefde voor katten te ver gaat?
PUTS «Ik ben vrij nuchter: mijn katten mogen niet in de slaapkamer, en ze moeten van m’n eten afblijven. Ik weet ondertussen dat katten je leven overnemen als je ze daartoe een kans geeft. Ik ken zoveel mensen die slapen met hun kat en vijf keer per nacht wakker worden omdat die kat over hun gezicht begint te lopen: been there, done that (lacht). En ik ben ook niet iemand die op de markt verse tonijn gaat halen. Al heb ik Pernod wel ‘s een mutsje opgezet. Hij staat dat toe omdat hij weet dat ik daar gelukkig van word, maar dan haat hij mij voor de rest van de dag (lacht).»